Festivaluri iunie 2010

Gala Absolvenţilor 2010 Bucureşti Organizată de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale” în perioada 28 mai şi 7 iunie 2010, Gala Absolvenţilor prezintă peste 70 de producţii ale Facultăţilor de Teatru şi de Film; vor avea loc şi o serie de evenimente importante precum dezvelirea unui bust al regizorului şi pedagogului Ion Cojar şi întâlnirea cu Isabelle Huppert şi Cristian Mungiu în cadrul unui master-class.

Festivaluri iunie 2010

Gala se va defăşura la sediul UNATC şi în alte spaţii, printre care amintim Teatrul Metropolis sau Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”.

Festivalul Internaţional de Teatru „Atelier“, ediţia a XVIII-a, Baia Mare

Teatrul Municipal Baia Mare şi Fundaţia Liga pentru Teatru organizează la Baia Mare, în perioada 6 – 12 iunie 2010, cea de-a XVIII-a ediţie (a cincea desfăşurată la Baia Mare) a Festivalului Internaţional de Teatru “Atelier” , manifestare teatrală neconvenţională cu caracter exploratoriu, care îşi propune să semnaleze, prin intermediul spectacolelor invitate, cele mai noi tendinţe în dramaturgia, regia, scenografia, coregrafia şi arta actorului secolulului XXI.

Festivalul Internaţional de Teatru “Atelier” (desfăşurat timp de treisprezece ediţii la Sfântu Gheorghe şi Sighişoara) a urmărit încă de la prima sa ediţie (1992) să creeze un cadru instituţionalizat pentru afirmarea formelor noi de expresie teatrală, să provoace apariţia acestor forme inovatoare şi în teatrele de repertoriu, să stimuleze spiritul de avangardă aflat în hibernare în ultimele decenii şi să reînnoade, astfel, o tradiţie pe care teatrul românesc a abandonat-o, silit de contextul politic nefavorabil până în 1990, să creeze o rampă de lansare pentru tinerii artişti interesaţi de experienţele novatoare, să ofere companiilor particulare posibilitatea de a-şi prezenta producţiile axate în principal pe înnoirea limbajului teatral, pe căutarea unor spaţii necanonice de reprezentare a textelor dramatice şi nu numai.

Spectacolele acestei ediţii sunt invitate din Ungaria, Japonia, Anglia şi România.

Programul festivalului mai cuprinde lansări de carte, o expoziţie de artă plastică şi – nu în ultimul rând – colocviul “Surorile fratelui Cehov”, consacrat împlinirii a 150 de ani de la naşterea marelui dramaturg şi care va include o sesiune de comunicări şi un microfestival de spectacole după celebrul text al piesei “Trei surori”

Organizatori, Finanţatori şi Parteneri: Teatrul Municipal Baia Mare, Fundaţia Liga Pentru Teatru, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Cultural Naţional, Consiliul Local Baia Mare, Consiliul Judeţean Maramureş, Uniunea Teatrală din România, TVR Cultural, Centrul de Afaceri Millennium 3.

 
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, ediţia a XVII-a www.sibfest.ro

Cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 28 mai – 6 iunie 2010 şi va avea tema „Întrebări” / “Questions”. FITS, cel mai important festival anual de artele spectacolului din România şi al treilea ca amploare şi importanţă din lume, propune un program care aduce la Sibiu participanţi din 70 de ţări şi prezintă 350 de evenimente ce se desfăşoară în 66 de spaţii de joc, aşteptând zilnic 35 000 de spectatori. Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, regizori români şi străini, critici, operatori din turismul cultural local şi regional, operatori culturali străini, zeci de mii de spectatori din comunitatea locală, regională şi internaţională se întâlnesc la Sibiu pentru a sărbători, pe parcursul a zece zile, creaţia şi creativitatea artistică în cadrul unui eveniment cultural ce urmăreşte promovarea reperelor valorice valabile la nivel mondial.

Oferta culturală a acestei ediţii este deosebit de bogată şi variată, cuprinzând de la producţii reprezentative ale marilor teatre româneşti, dar şi din străinătate, spectacole de stradă în oraşul vechi şi în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului, spectacole de teatru-dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de păpuşi, spectacolele de lumini, de muzică, de pantomimă, până la conferinţe, dezbateri, expoziţii de fotografie şi pictură, lansări de carte, instalaţii şi ateliere, care au loc atât în spaţii convenţionale, cât, mai ales, în spaţii neconvenţionale, transformând Sibiul într-o veritabilă capitală culturală a lumii.

Actuala ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu găzduieşte spectacole ale unora dintre cei mai importanţi şi apreciaţi regizori de teatru de pe scena internaţională, oferind publicului din România şansa de a vedea producţii de excepţie. Odin Teatret (Danemarca) prezintă la Sibiu, în cadrul unui eveniment special, două spectacole ce poartă semnătura reputatului regizor italian Eugenio Barba: „Închisoarea oaselor” şi „Odă progresului”. Schauspielhaus Zürich (Elveţia) împreună cu Teatro Garibaldi di Palermo (Italia) şi Bart Production s.à.r.l. prezintă cel mai nou spectacol al unuia dintre monştrii sacri ai teatrului contemporan: Peter Brook.

„Întrebări” este o meditaţie asupra teatrului, care încearcă să-i găsescă acestuia rădăcinile şi raţiunile existenţei prilejuind, în acelaşi timp, publicului întâlnirea cu o mare actriţă: Miriam Goldschmidt de la Burgtheater (Viena, Austria). Deutsches Theater Berlin (Germania) spune la Sibiu povestea lui Popriscin într-un spectacol după una dintre cele mai cunoscute nuvele ale lui Gogol: „Însemnările unui nebun”, regia Hanna Rudolph, cu actorul Samuel Finzi. În premieră absolută, Transversal Theater Company (Statele Unite / Olanda) vine cu o provocare la adresa codurilor cavalereşti ale regelui Arthur şi ale Cavalerilor Mesei Rotunde în spectacolul „Cavalerul Verde”.

Levan Tsuladze revine la Sibiu cu Basement Theatre (Georgia) pentru a prezenta publicului de aici „Faust” de Johann Wolfgang von Goethe, într-o formulă ce se remarcă prin originalitate. Una dintre cele mai apreciate companii japoneze de teatru experimental, Yamanote Jijosha, revine la Sibiu în 2010 pentru a prezenta propria versiune a textului clasic „Oedip rege” de Sofocle, folosind tehnica de interpretare numită Yojo-han. Un alt eveniment special îl reprezintă prezenţa la Sibiu a Quanzhou Marionette Troupe (China), trupă ai cărei păpuşari folosesc o tehnică tradiţională veche de peste 2 000 de ani şi mânuiesc marionete cu până la 36 de sfori.

Programul acestei ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va include, pentru prima dată în istoria unui festival din România, o secţiune de patrimoniu în care au fost incluse cele mai reprezentative spectacole ale Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu, de la megaproducţiile „Metamorfoze” după Ovidiu şi „Faust” după Goethe, regizate de Silviu Purcărete, „Electra” după Sofocle şi Euripide, în regia lui Mihai Măniuţiu şi „Un tramvai numit Popescu”, regia Gavriil Pinte, până la cele mai noi proiecte, cum ar fi „Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess” după Lars von Trier, regia Radu-Alexandru Nica, „Turandot” după Carlo Gozzi, regia Andriy Zholdak, „Berlin Alexanderplatz” după Alfred Döblin, în regia lui Dragoş Galgoţiu, sau „Ghidul copilariei retrocedate”, regia Gavriil Pinte, cel din urmă fiind prezentat în premieră chiar în cadrul festivalului.

Spectacolele de teatru-dans ocupă şi în acest an o poziţie importantă în programul Festivalului de la Sibiu. Companiile din Israel ne-au obişnuit de-a lungul timpului cu producţii impresionante din punct de vedere tehnic şi estetic, iar în 2010 publicul se va putea bucura de spectacolul de teatru, dans şi operă „Cocoşul” de la Suzanne Dellal Centre for Dance and Theatre, dar şi de spectacolele de dans contemporan „Aproape de soare” şi „Amintiri” prezentate de Kibbutz Contemporary Dance Company. Foarte apreciata companie britanică Motionhouse prezintă la Sibiu „Stropi”, o producţie care îmbină teatrul-dans de mare angajament fizic şi imagistica fascinantă cu film şi grafică pentru a crea un spectacol vizual unic.

Spectacole de stradă uluitoare, spectacole de instalaţii sau itinerante, cu elemente de circ, exploatând aerul, apa sau focul, vor anima, din nou, timp de zece zile, centrul istoric al oraşului. Cie Transe Express (Franţa), specializată în „arta celestă” şi „teatrul de intervenţie” pare a nu avea limite în privinţa modalităţilor de expresie folosite şi invită publicul să ia parte la trei spectacole excepţionale: „Tobele de foc”, „Pietonul aerului” şi „Dansul nopţii”. Marionete uriaşe vor invada burgul în spectacolele spaniolilor de la Carros de Foc, iar efectele pirotehnice şi focul vor crea seri de neuitat în spectacolele francezilor de la Salamandre. În premieră, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu vor putea fi urmărite spectacolele de stradă ale unei companii din România: Xtreme îmbină acrobaţia cu mişcări coregrafice spectaculoase ce sfidează gravitaţia. Grupul este format şi antrenat de Dorel Moiş, medaliat cu aur la Campionatele Europene şi Mondiale de Gimnastică Aerobică, şi de coregrafa Debra Brown, de la Cirque du Soleil.

Pentru iubitorii de muzică, în cadrul Festivalului de la Sibiu, vor concerta pe scena din Piaţa Mare unii dintre cei mai iubiţi muzicieni români şi moldoveni: Holograf, Cargo, Zdob şi Zdub, Direcţia 5 şi Vama.

Dan Perjovschi este unul dintre cei mai apreciati artisti vizuali români pe plan international, iar expoziţiile sale sunt adevărate spectacole. După ce expoziţiile sale au impresionat iubitorii de artă vizuală din centre culturale precum Bruxelles, Eindhoven, Helsinki, Köln,Londra, Liverpool, New York, Paris, Sevilia sau Sidney, Festivalul Internaţional de Teatru va găzdui o expoziţie – eveniment a marelui artist sibian, în cadrul ediţiei din acest an.

Pe toată perioada festivalului vor avea loc lansări de carte, spectacole-lectură şi conferinţe, care vor aduce la masa de discuţii personalităţi marcante ale lumii culturale naţionale şi internaţionale precum Eugenio Barba, George Banu, Pippo Delbono sau Mircea Dinescu. De asemenea, cea de-a XIII-a ediţie a Bursei de Spectacole se va desfăşura în perioada 3 – 6 iunie.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi Teatrul Naţional „Radu Stanca” se bucură de sprijinul celor mai importante structuri oficiale româneşti şi europene, fiind un obiectiv strategic al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional care, alături de Consiliul Local, este principalul finanţator al acestui eveniment. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este sprijinit de Preşedinţia României, Consiliul Judeţean Sibiu, Comisia Europeană, de centrele culturale şi ambasadele ţărilor acreditate în România, de reţele internaţionale, dar şi de sponsori privaţi.

Festivalul Internaţional de Teatru de Tineret de limbă germană, ediţia a XI-a, Timişoara

Are loc în perioada 11 – 16 iunie; Festivalul, care are ritmicitate anuală, a luat naştere în urma unui proiect al Fundaţiei Landului Baden-Württemberg pentru Cultura Şvabilor Dunăreni, fiind organizat în comun de Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau” şi Teatrul German de Stat Timişoara (TGST).

Festivitatea de deschidere are loc în prezenţa reprezentanţilor celor două instituţii organizatoare şi este urmată de o repetiţie generală cu public a celei mai noi producţii a TGST Shaking Shakespeare, în regia lui Radu-Alexandru Nica.

La ediţia din acest an a festivalului participă trupe de teatru de tineret de expresie germană din Ungaria, Croaţia, Germania şi România, însumând cca. 200 de tineri de expresie germană. Pentru prima dată sunt reprezentate în festival şi grupe din ciclul gimnazial. În afară de reprezentaţiile de teatru, care au loc în sala Teatrului German, în cadrul festivalului sunt programate şi workshop-uri la Liceul „Nikolaus Lenau”, susţinute de pedagogi de teatru şi actori din Germania şi România.

Coordonarea artistică a festivalului este asigurată de actriţele Isolde Cobeţ şi Dana Borteanu, de la Teatrul German de Stat Timişoara.