In memoriam ILIE GHEORGHE 1940-2018

Cu adâncă tristețe am aflat de plecarea la Cer a Maestrului Ilie Gheorghe. Un actor imens, un model de artă teatrală, care a creat unele dintre cele mai frumoase şi marcante roluri din Teatrul românesc, timp de peste 50 de ani pe scena Naționalului craiovean. Peste 100 de roluri construite cu pasiune şi migală oferindu-ne un spectacol fascinant.

In memoriam ILIE GHEORGHE 1940-2018

Actorul Ilie Gheorghe avea 77 de ani. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) în 1967, la clasa profesorului Dinu Negreanu şi, în acelaşi an, a fost angajat la Teatrul Naţional Craiova.

A jucat în spectacole de Silviu Purcărete, Lászlo Bocsárdi, Mircea Cornişteanu, Cristian Hadji-Culea, Constantin Dicu, Mihai Măniuțiu, Vlad Mugur, Robert Wilson. Vreme de aproape 10 ani, l-a întruchipat pe Faust în România şi în lume, rol excepţional care i-a schimbat viaţa. Mărturie stă declaraţia omului şi actorului Ilie Gheorghe într-un interviu pentru Adevărul: „După ce l-am jucat pe Faust, nu mă mai tem de moarte”.

„Prietenia, dragul de oameni şi dragul de neamul meu”, calități dobândite pe cale maternă i-au oferit ocazia unor prietenii de viață autentice. Așa cum a fost, de pildă, cea cu autorul parabolei dramatice Iona. „Sorescu a socotit Iona al meu ca fiind cel mai bun spectacol pe care el l-a văzut vreodată. Mi-a dăruit cărțile lui cu dedicații emoționante…”

Ilie Gheorghe a fost Dumitru lui Nae în „Moromeţii” (1985) regia Stere Gulea; Meşterul Vasile în „Aurul alb” (1989), regia Mihai Drăgănescu; Pictorul în „Ochii care nu se văd” (serial TV, 1995); Senatorul în „Răzbunarea Robertei” (serial TV); Popa Gârlici în „Amantul marii doamne Dracula” (serial TV); Victor în „Cortul”, regia Bogdan Cristian Drăgan; Profesorul în „Undeva la Palilula” (2012), regia Silviu Purcărete.

În 2004 a fost decorat cu Meritul Cultural în grad de Cavaler şi a primit titlul de Societar de onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova. În anul 2011, UNITER i-a acordat premiul pentru întreaga activitate.

Ilie Gheorghe a fost un talent uriaş, împerecheat cu o modestie exemplară. A fost un actor al performanţelor care va rămâne întipărit în memoria colectivă a teatrului românesc!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

UNITER

30 aprilie 2018

Foto: Teatrul Național Radu Stanca Sibiu