In memoriam József Czintos

Cu inima frântă am primit vestea trecerii în neființă a actorului Czintos József, membru onorific și fost director al Trupei Harag György. Conducerea și întregul personal al Trupei Harag György a Teatrului de Nord din Satu Mare împărtășesc durerea familiei îndoliate.

In memoriam József Czintos

S-a născut în 1946 la Târgu Mureș. După absolvirea Institutului de Teatru Szentgyörgyi István din Târgu Mureș, în 1969, s-a alăturat secției maghiare a Teatrului de Nord Satu Mare a cărui membru a fost până la pensionare. În perioada 2006-2009 este directorul artistic al trupei, iar din 2011 este membru onorific al trupei.

De-a lungul carierei a fost distins cu numeroase premii, printre care cel mai bun actor la festivalului la Festivalul Teatrelor Maghiare de peste Hotare de la Kisvárda, Premiul Kovács György al Asociației de Cultură Maghiară din Transilvania și Premiul Jászai al Ministerului Patrimoniului Cultural Național al Republicii Ungare.

Pe lângă anii petrecuți în cadrul Trupei Harag György și cele peste o sută de spectacole în care a jucat, a colaborat cu Teatrul Bárka din Budapesta, Csíki Játékszín din Miercurea Ciuc, precum și cu Teatrul Szigligeti din Oradea și Teatrul Thália din Kosice.

Dintre rolurile sale amintim Willy Loman în Moartea unui comis voiajor, Miska în Silvia, Cantonul în Cantonul vesel, Silvestru în Vicleniile lui Scapin, Tót în Familia Tot, Hyppolit în Hyppolit lacheul sau Bán Bánk în clasicul lui Katona József. De asemenea, jucat în mai multe filme de lungmetraj și televiziune.

A fost un model al smereniei artistice ceea ce aștepta și din partea colegilor. A fost un mare povestitor, reușind prin anecdotele sale să bine-dispună întregi generații de actori. (Teatrul de Nord Satu Mare, Trupa „Harag György”)

 

Dumnezeu să-l ierte!