Ion Caramitru, Președintele UNITER: „Am început Gala Premiilor UNITER când aveam 50 de ani și iată-mă la 75, mergând înainte cu ea“

Astăzi a avut loc, la Teatrul Național “Mihai Eminescu” din Timișoara, conferința de presă ce precede Gala Premiilor UNITER 2017, eveniment ce se va desfășura în seara zilei de luni, 8 Mai, începând cu orele 21.00, pe scena acestei instituții.

Ion Caramitru, Președintele UNITER: „Am început Gala Premiilor UNITER când aveam 50 de ani și iată-mă la 75, mergând înainte cu ea“

Ion Caramitru, președintele  UNITER, Aura Corbeanu, vicepreședinte UNITER,  Ada Lupu Hausvater, directoarea Teatrului Național “Mihai Eminescu”și Nicolae Robu, primarul orașului Timișoara, au fost cei care i-au întâmpinat pe jurnaliștii prezenți în foaierul teatrului.

“Nu contează cine sunt premianții, nu contează cine sunt nominalizații, contează că există competiția. Am făcut întotdeauna o paralelă între competiția teatrală și olimpiade. La olimpiadă, participă toți – unii câștigă, alți pierd. Dar, întotdeauna, la gală, toți au fost câștigători. Anul acesta, gala împlinește 25 de ani. Acești 25 de ani înseamnă continuitate și responsabilitate”, a declarat Ada Lupu Hausvater, directoarea Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Timișoara.

Ion Caramitru a subliniat rolul cultural al orașului Timișoara, desemnat Capitală Culturală Europeană în 2021 și, în mod deosebit, rolul semnificativ pe care l-a avut la schimbarea din România, în timpul Revoluției din Decembrie 1989.

“Teatrul în sine are această componentă de schimbare (…). Sărbătorim la Timișoara, orașul schimbărilor profunde, Capitala Culturală a Europei. Am început gala când aveam 50 de ani și iată-mă la 75, mergând înainte cu ea. Au fost conjuncturi politice care au privit gala cu ochi răi. Câtă vreme între Primăria Capitalei și Guvern erau conflicte, ne-am trezit la un moment dat că ne-a fost anulată, din cauza crizei și a trebuit să o mutăm din teatre în studiouri de televiziune. Apoi am reușit să o ducem prin orașe –la Sibiu, la Iași, apoi la Oradea, Târgu Mureș, ne-am întors la București și acum iată-ne la Timișoara, într-o clădire istorică”.

GALA_UNITER_1_foto-Andrei_Gindac_24
Fotografii: Andrei Gîndac

Potrivit Aurei Corbeanu, vicepreședintele UNITER, la Timișoara vor veni în aceste zile peste 400 de invitați:

“În Timișoara, vor veni 300 de artiști din întreaga țară și din București care vor participa la această gală.  Ei sunt cazați aici, vor merge în restaurantele dumneavoastră, se vor plimba, vor vizita orașul.  Iar echipa care lucrează la scenă este alcătuită din peste o sută de tehnicieni. Începând de ieri, au început pregătirile pentru transmisia în direct. Dacă aveți curiozitatea, vă așteptăm să veniți să îi vedeți, discret, mâine, la repetiții.  Sper ca împreună să le arătăm invitaților noștri ce oraș minunat este Timișoara. Avem emoții, pentru că din punct de vedere tehnic, este un spectacol care trebuie să funcționeze perfect”.

Click aici pentru a vedea nominalizații acestei ediții!

“Ne mândrim cu multe lucruri, iar Timișoara trebuie să dovedească acum că este un oraș cu un gust cultural sănătos. Salut faptul că domnul președinte Ion Caramitru, împreună cu echipele pe care le-a avut în jurul său, a știut să inițieze o asemenea gală în urmă cu 25 de ani și a avut forța să capaciteze tot ce a fost nevoie pentru ca aceste gale să aibă continuitate”, a declarat Nicolae Robu, primarul orașului Timișoara, care a mai adăugat că municipalitatea încearcă să răsplătească excelența în toate domeniile, premiindu-i în fiecare an pe cei mai buni artiști, sportivi, studenți sau elevi.

GALA_UNITER_1_foto-Andrei_Gindac_39

“În această clădire, emblematică pentru orașul nostru, funcționează patru instituții culturale – Opera Română și trei teatre: Teatrul de Stat Mihai Eminescu, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar de Stat.  Sunt puține teatre în lume în care funcționează teatre în trei limbi. Primăria municipiului Timișoara susține aceste teatre din respect pentru cultură și din respect pentru diversitate, pe care noi am moștenit-o de la înaintașii noștri. În 2021, Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii. Hai să ne propunem ca și Gala din 2021 să aibă loc la Timișoara și vă lansez de-acum această invitație!”, a punctat primarul Timișoarei.  În replică, Ion Caramitru i-a făcut altă propunere: “Joi plec la Rotterdam, unde are loc ședinta anuală a ceea ce se numește Parlamentul Cultural European, din al cărui Senat fac parte. Dacă îmi dați mandat, voi propune ca ședința anuală din 2021 să aibă loc aici”, a fost răspunsul președintelui UNITER.

Gala Premiilor UNITER se va transmite în direct luni seara, începând cu orele 21.00,  pe TVR1, TVR HD, TVR Internaţional, Radio România Cultural şi online pe www.uniter.ro şi www.tvr.ro.

Click aici pentru a vedea videourile din campania ARTIȘTII ÎȘI SUSȚIN FAVORIȚII, care promovează VOTUL PUBLICULUI.