Ionuț Toader, actor: „Tot ceea ce creăm noi ar fi în zadar fără spectatori”

GÂNDURI LA FINAL DE STAGIUNE. Cu ce rămân actorii acum când cade cortina peste încă o stagiune? Astăzi ne răspunde Ionuț Toader, tânăr actor la Teatrul Național din București.

Ionuț Toader, actor: „Tot ceea ce creăm noi ar fi în zadar fără spectatori”

Scumpe Ionuț Toader, am ajuns iată la finalul unei noi frumoase stagiuni în teatrul românesc. Ce ai făcut dumneata în stagiunea aceasta, cu ce spectacole ai onorat publicul și cu ce ai rămas în urma desfășurării lor?
Am început stagiunea cu repetițiile la spectacolul Viforul, regizat de Alexandru Dabija. Spectacol în care am un rol foarte diferit de tot ceea ce am jucat eu până acum. Am fost la a treia întâlnire cu Alexandru Dabija și pot spune că a reușit să mai adauge o cărămidă importantă la construcția mea ca actor.

Am avut spectacole în București, dar și două deplasări care m-au bucurat destul de mult. La sfârșitul lunii martie am plecat la Chișinău cu spectacolul Două loturi, unde ne-am simțit de parcă spectatorii de acolo ne cunoșteau de o viață. A fost un sentiment aparte momentul aplauzelor de la sfârșit de spectacol. Aveam senzația că am jucat în fața familiei mele. Așa că aș zice că oamenii încă ar trebui să vină la acest spectacol cât încă se mai joacă. A mai fost și un festival în Beijing, în China, unde am fost cu Furtuna. Noi am jucat în română și ne îngrijora încontinuu că nu o să înțeleagă nimeni nimic. Aveam supratitrare, dar ne gândeam că trebuie să jucăm puțin mai ușor ca să apuce spectatorii chinezi să citească. Și am rămas uimiți când am observat că spectatorii reacționau ca și cum am fi jucat în România. Chiar ne întrebam între noi, la ultima reprezentație de acolo, dacă nu cumva or fi români în sală. A fost un spectacol foarte apreciat și foarte diferit de tipul de teatru cu care erau ei obișnuiți.

Și stagiunea din acest an am terminat-o cu pregătirea unui nou spectacol de care sunt foarte încântat: Romeo și Julieta în regia lui Yuri Kordonsky.

„Viforul”, regizat de Alexandru Dabija la TNB

Ai avut timp să mergi la teatru și să vezi și spectacolele colegilor? Ți-a plăcut ceva în mod deosebit, să trecem în agendă pentru la toamnă?
Hamlet, în regia lui Victor Ioan Frunză, de la Teatrul Metropolis, rămâne în topul preferințelor mele. Vreau să-l vad din nou, deci sper să se mai joace din toamnă.

Pentru stagiunea următoare ai ceva în pregătire? La ce surpriză plăcută să ne așteptăm? Unde o să te vedem?
La sfârșitul lui septembrie vom finaliza repetițiile pentru Romeo și Julieta. Regizorul mi-a dat pe mână rolul lui Romeo, un rol care m-a provocat foarte mult și la care am muncit enorm. Sper să se simtă asta și până în sală, în locurile spectatorilor. Cu această ocazie, îi mulțumesc lui Yuri Kordonsky pentru că a avut încredere în mine și mi-a oferit această șansă. Le mulțumesc și colegilor alături de care voi juca acest spectacol: Crina Semciuc, Marius Manole, Florentina Țilea, Lari Giorgescu, Mihai Calotă, Victoria Dicu, Costina Cheyrouze, Ioan Andrei Ionescu, Emilian Mârnea, Ada Galeș, Răzvan Vasilescu, Florin Călbăjos, Rodica Ionescu, Eduard Adam și Cosmina Olariu. Aș fi zis ce rol interpretează fiecare, dar păstrăm surpriza pentru luna septembrie. Facem o echipă foarte bună și sper să reușim să construim și un spectacol foarte bun.

Ai și dumneata de acum o vârstă, nu mai ești tânărul nostru actor, adică – pardon! – mai ești, dar sunt alți colegi încă și mai tineri. De la tineret-speranțe, așadar, ai remarcat pe cineva în mod aparte? Cine vine tare pe turnantă?
Sunt colegi mai tineri, așa e. Și unii sunt foarte buni. Denis Hanganu este unul dintre ei, un actor pe care îl știu de mult timp și care a avut o evoluție impresionantă. Anul acesta a fost selectat la 10 pentru TIFF. Suntem și colegi în spectacolul No man’s land la Teatrul National Bucuresti. Așadar, distribuiți-l că mergeți la sigur cu el!

Viața. Ce planuri de viață are Ionuț Toader cu ocazia vacanței de vară care tocmai începe. Are Ionuț Toader vacanță de vară? Ce face cu ea?
Vacanța de vară îl prinde pe Ionuț Toader cu dorința de a mai umbla prin lume și atât. Fără alte planuri. Aștept să termin tot ce mai am de făcut în București și apoi încep plimbările. Nu am vacanțe cumpărate din timp, încă îmi place să organizez vacanțele de azi pe mâine.

Spune-mi cel mai frumos lucru care ți s-a întâmplat în ultimul an de teatru și, de ce nu, de film. De ce tocmai acesta?
Cel mai frumos lucru este faptul că am luat castingul la Romeo și Julieta. Faptul că o să am ocazia să joc Romeo într-un asemenea context mi se pare de departe cea mai mare realizare de a mea până acum pe plan profesional. Sper să fiu capabil să duc la bun sfârșit acest proiect și să mă pot bucura de el mult timp de acum încolo. Și în aceeași măsură sper să se bucure de el și un număr cât mai mare de spectatori, că până la urmă tot ceea ce creăm noi ar fi în zadar fără spectatori.

Cel mai frumos lucru este faptul că am luat castingul la Romeo și Julieta. Faptul că o să am ocazia să joc Romeo într-un asemenea context mi se pare de departe cea mai mare realizare de a mea până acum pe plan profesional. Sper să fiu capabil să duc la bun sfârșit acest proiect și să mă pot bucura de el mult timp de acum încolo.”
Ionuț Toader, actor

Foto: Florin Ghioca, arhiva personală a invitatului