Lansarea website-ului programului european ON-AIR

  Uniunea Teatrală din România – UNITER este coorganizator al programului cultural european „ON-AiR”, ce îşi propune să ofere artiştilor oportunităţi pentru a explora procesul de creaţie, împreună cu colegi din alte ţări, aparţinând altor culturi, permiţându-le astfel să îşi extindă reţeaua profesională. Începând de astăzi, 25 ianuarie, website-ul programului poate fi accesat la adresa: www.on-air-mobility.org Programul ON AiR În 2008, organizaţia Stichting Trans Artists, reprezentata Olandei în reţeaua Pépinières européennes pour jeunes artistes, a organizat...

Lansarea website-ului programului european ON-AIR

 
Uniunea Teatrală din România – UNITER este coorganizator al programului cultural european „ON-AiR”, ce îşi propune să ofere artiştilor oportunităţi pentru a explora procesul de creaţie, împreună cu colegi din alte ţări, aparţinând altor culturi, permiţându-le astfel să îşi extindă reţeaua profesională.

Începând de astăzi, 25 ianuarie, website-ul programului poate fi accesat la adresa: www.on-air-mobility.org

Programul ON AiR

În 2008, organizaţia Stichting Trans Artists, reprezentata Olandei în reţeaua Pépinières européennes pour jeunes artistes, a organizat timp de două zile o reuniune de experţi din domeniul cultural artistic din 15 state membre UE. Scopul întâlnirii a fost discutarea ideii de a dezvolta, în strânsă colaborare, atelierele europene şi programele de training, ca instrumente de abordare şi deservire a nevoilor specifice ale artiştilor din diferite regiuni ale UE.

           Rezultatul acestei reuniuni a fost decizia, luată de comun acord de către experţii culturali, de a începe un proiect de cooperare pentru a realiza cu adevărat un program european de formare, cu ateliere de lucru, care să se concentreze asupra oportunităţilor de rezidenţă pentru artiştii din ţările noastre şi nu numai. Aceasta este provocarea „on-air” pe care au acceptat-o 18 centre de mobilitate ale partenerilor afiliaţi în 15 membre UE.

Expertiza partenerilor culturali acoperă toate disciplinele artistice şi toate regiunile UE. Ei reprezintă medii culturale diverse şi diferite perspective artistice profesionale, variind de la organizaţii neguvernamentale până la organizaţii-gazdă pentru rezidenţe şi ateliere. Toţi partenerii joacă un rol-cheie în infrastructura de mobilitate în ţările lor.
Fiecare partener din echipa ON-AiR găzduişte un atelier de lucru şi un seminar, şi participă activ la activităţile de reţea, contribuind la crearea unei platforme europene pentru schimbul de cunoştinţe şi dialogul intercultural

Coordonator de proiect: 
Stichting Trans Artists, Amsterdam-Olanda

Coorganizatori:
UNITER, Bucureşti – România
Mühely Alapitvány (Workshop Foundation), Budapesta – Ungaria
Primăria oraşului Göteborg în parteneriat cu organizaţia Konstepidemin, Göteborg – Suedia
K2 Cagdas Sanat Dernegi, Izmir – Turcia

Parteneri:
Primăria oraşului Munchen, Germania – München
Pépinières Östenreich, Austria – Graz
Glasgow School for the Arts, Marea Britanie – Glasgow
Workshop Foundation, Ungaria – Budapesta
Artservis, Slovenia – Liubliana
Mala Stanica, Macedonia – Sofia
Frans Masereel Centrum / Vlaams Ministerie van Cultuur, Belgia – Kasterlee
GAI, Italia – Torino
ARTEZ, Olanda – Enschede
CCA-Ujazdovski Castle, Polonia – Varşovia
Beykent University, Turcia – Istanbul
Stanica, Slovacia – Zilinia
Artes e Ideias, Portugalia – Lisabona
PublicROOM, Sofia – Macedonia