Marius Rizea: „Gala Tânărului Actor a fost bula mea de aer. Acolo mi-am recăpătat încrederea în mine”

Marius Rizea are acum patruzeci și unu de ani și joacă la Naționalul din București. În 2001 a fost cel mai bun tânăr actor la Gala HOP, care în acel an s-a ținut la Mangalia.

Marius Rizea: „Gala Tânărului Actor a fost bula mea de aer. Acolo mi-am recăpătat încrederea în mine”

Ce spune acum, după cincisprezece ani, Marius Rizea despre acea experiență? Care este tânărul său actor preferat și ce sfaturi le dă celor care vor merge în septembrie la Costinești? Citiți, aflați.

Ce a însemnat pentru cariera dumneavoastră premiul obținut în 2001, la Gala HOP, la Mangalia? V-a ajutat? Cum? Cu ce amintiri ați rămas de atunci?
Și-acum retrăiesc acele momente cu maximă intensitate. Nu pot uita emoția și determinarea din timpul acelui concurs. Veneam după o decepție, pierdusem angajarea la Teatrul Național, și trebuia să merg mai departe. Gala Tânărului Actor de la Mangalia a fost bula mea de aer. Acolo mi-am recăpătat încrederea în mine ca actor, am cunoscut oameni de teatru de mare calitate, care mai târziu au influențat într-o oarecare măsură evoluția mea ca actor.

Mai păstrați diploma pe care ați obținut-o la Mangalia? Ce ați făcut cu ea?
Da, mai am diploma, o am la păstrare, la un caz, pac, iar la „Războiu’”!.

Ați câștigat atunci interpretând din „Boborul” de Ion Luca Caragiale. Mai țineți minte cum v-ați pregătit momentul?
Țin minte că am lucrat și am repetat cu încrâncenare aproape toată vara. Aveam nevoie de siguranță în scenă, de inspirație, de relaxare, aveam nevoie de toate cele necesare unui actor pentru a convinge că merită să meargă mai departe.

Ce i-ați spune unui tânăr care se pregătește – chiar acum – pentru Gala HOP de la Costinești din această toamnă? Ce sfaturi i-ați da?
Pentru toți tinerii actori care își încearcă forțele în această toamnă la Gală am un singur sfat: să se bucure la maximum atunci când vor urca pe scenă.

Ați absolvit actoria în 1998, la clasa profesorului Dem Rădulescu (asistent George Ivașcu). Ce diferențiază un absolvent din `98 de unul din 2016? Ce credeți că s-a schimbat în acești aproape douăzeci de ani?
Diferențe sunt între noi ca generații, dar mici. Eu cred că, acolo unde este talent și seriozitate, ele dispar.

Sunteți – la patruzeci și unu de ani – un tânăr actor. Dar aveți dintre și mai tinerii noștri actori vreun preferat? Pe cine? Și de ce?
Da, am un actor tânăr preferat, cred în talentul lui și în caracterul lui. El este Andrei Huțuleac.

Are teatrul românesc un viitor bun?
Da.  Baftă multă, colegi!

afis gala

Veneam după o decepție, pierdusem angajarea la Teatrul Național, și trebuia să merg mai departe. Gala Tânărului Actor de la Mangalia a fost bula mea de aer.”

Marius Rizea, actor

Foto: Florin Ghioca