„Medeea – mama mea“, un spectacol ca un semnal de alarmă

Duminică 30 august, la Sala Studio, sub acoperişul Teatrului Naţional din Bucureşti - principal organizator, Festivalul Internaţional de Teatru NETA 2015 va prezenta spectacolul Teatrului Atelier Sfumato din Sofia, Bulgaria, „Medeea – mama mea”, apreciat la premiile naţionale Icarus 2013 a fi „Cel mai bun spectacol al stagiunii”, iar la cea de-a 4-a ediţie a Festivalului NETA distins cu premiul pentru „un nou limbaj teatral”.

„Medeea – mama mea“, un spectacol ca un semnal de alarmă

„Medeea – mama mea” este un spectacol-rană, în care șase povestiri documentare ne lovesc fără milă și ne invadează, tulburându-ne liniștea și gândirea rațională, scria Svetlana Pancheva în Duma newspaper .

Chiar dacă Ivan Dobcev, autor (Stefan Ivanov, coautor) o subintitulează „Improvizație naivă după un mit”,  piesa adusă în scenă la „Sfumato” de renumitul tandem artistic Margarita Mladenova – Ivan Dobcev oferă o oră şi jumătate de teatru elaborat, marcat de un tragism contemporan frapant.

Acesta este primul nostru spectacol cu o deschidere directă către sală. Până acum, noi am creat lumi în care i-am dus pe spectatori să călătorească”. De această dată, plecând de la o transfuzie, protagonistul spectacolului călătoreşte în lumi imaginare, în căutarea adevăratei sale mame.

Dramatic joc al abandonului și al vânzării de copii,  „Medeea – mama mea” este un semnal de alarmă privind pericolele lumii contemporane, pierderea valorii sacre a maternității, dezumanizarea post-umanului și reducerea vieții la stadiul de supraviețuire.

„Bebeluși vânduți, copii abandonați, avortaţi, maltrataţi, căutarea rădăcinilor, mitul Medeei, balena Goliat, Harmanli și Joker din Batman, toate acestea în bum-bum-ul acesta care pulsează teribil”, consemna  Kremena Dimitrova.

Artişti novatori, profesori universitari de prestigiu, recunoscuţi în Bulgaria şi în toată lumea pentru Teatrul Atelier Sfumato, creat de ei în 1989 ca un laborator de teatru destinat subiectelor pe termen lung, adevărate „expediţii” artistico-științifice, desfăşurate în parteneriat cu o gamă largă de experţi, directorii Margarita Mladenova și Ivan Dobcev conduc de atunci, cu mult succes, acest proiect al lor.

Poetic denumit „Sfumato” (termen ce evocă tehnica de pictură în aer), acest teatru-atelier a devenit, începând din 1994, Teatru de Stat, prin statutul său urmărind strategii de inovare şi cultivând o expresie teatrală unică. La „Sfumato”, captat într-o manieră artistică deosebit de sensibilă, imperceptibilul prinde concreteţe, devine vizibil.

Tandemul artistic Margarita Mladenova – Ivan Dobcev
Tandemul artistic Margarita Mladenova – Ivan Dobcev

Veniţi să vedeţi un spectacol despre cei alungați, care își caută rădăcinile la Sfumato.  „Medeea – mama mea” își împlinește scopul de a crea reacții perceptibile în publicaşa cum remarca şi Sabina Vassilieva în Sega Newspaper.

Spectacolele festivalului vor beneficia de supratitrare în limbile română și engleză!

Câteva din cele mai reprezentative producții teatrale aparținând teatrelor membre ale rețelei NETA vor putea fi văzute pe scenele TNB. Spectacole dintre cele mai recente şi mai provocatoare, ca viziune şi ca realizare, sosesc la Bucureşti, între 28 august şi 4 septembrie, pentru o singură reprezentaţie.

Foto: Simon Varsano