Mesaj de Ziua Internațională a Dansului 2021 – 29 aprilie

„Totul începe cu mișcare - un instinct comun nouă, tuturor - iar dansul este mișcare rafinată pentru a comunica. Tehnica impecabilă este, desigur, importantă și impresionantă, dar esența este ceea ce dansatorul exprimă prin mișcare, înăuntrul ei.” ( Friedemann Vogel )

Mesaj de Ziua Internațională a Dansului 2021  – 29 aprilie

Autorul mesajului: Friedemann VOGEL, Germania, balerin

„Noi, dansatorii, suntem veșnic în mișcare, aspirăm să creăm aceste momente de neuitat. Spre asta tinde, pentru asta se străduiește fiecare dansator, indiferent de stilul de dans pe care îl practică. Atunci când, brusc, nu mai putem dansa, când teatrele sunt închise și festivalurile anulate, lumile noastre încremenesc. Fără contact fizic. Fără spectacole. Fără public. Niciodată până acum, în istoria recentă, comunitatea dansatorilor nu a mai fost în asemenea grad provocată să își păstreze motivația, să-și găsească rațiunea de a fi.

De fapt, tocmai atunci când ni se ia ce avem mai prețios învățăm să apreciem cu adevărat că ceea ce facem este chiar vital, este chiar foarte însemnat pentru societate, în integralitatea ei.

Dansatorii sunt adesea celebrați pentru realizările lor fizice; în fapt, noi ne susținem mai ales cu ajutorul forței noastre mentale. Cred că această combinație unică de agilitate fizică și psihologică ne va ajuta să rezistăm, să ne reinventăm, să continuăm să dansăm, să continuăm să inspirăm.”

Biografia lui Friedemann VOGEL, Germania:

“Un star mondial care nu și-a pierdut nicicând pământul de sub picioare”, aceasta a fost descrierea făcută de  Tanz Magazine lui Friedemann Vogel în 2019, când i-a fost acordat pentru a doua oară titlul de “Dansatorul anului”. În anul următor, prestigiosul Deutscher Tanzpreis (Premiu de Dans German) i-a acordat dansatorului principal al Stuttgart Ballet titlul de “Outstanding Performer”, recunoaștere a lungii și ilustrei sale cariere internaționale.

Foto: Roman Novitzky

Dacă ne gândim la faptul că a vrut dintotdeauna să devină dansator, nu ne va surprinde faptul că documentarul de lung-metraj dedicat lui a fost intitulat “Friedemann Vogel – încarnarea  dansului”. Timp de peste 20 de ani, artistul multi-premiat a apărut pe marile scene ale lumii, de la Scala din Milano și Teatrul Bolșoi din Moscova, la World Ballet Festival din Tokyo, cucerind în egală măsură critica și spectatorii. Aplaudat pentru portretele impresionante create în spectacole dramatice și pentru interpretările sale electrifiante în  producții de dans contemporan, Friedemann este deținător al titlului național de  “Kammertänzer” – cea mai înaltă distincție acordată unui dansator în Germania.

Versiunea în limba română: Ozana Oancea
Pentru mai multe informații: friedemannvogel.com