Mesaj de Ziua Internationala a Dansului – 29 aprilie – Anne Teresa De Keersmaeker

Mesaj de Ziua Internationala a Dansului – 29 aprilie – Anne Teresa De Keersmaeker Cred ca dansul este o sarbatoare a ceea ce ne face oameni. Cand dansam ne folosim intr-un mod foarte natural de mecanismele corpului nostru si de simturi pentru a exprima bucurie, tristete, lucrurile de care ne pasa. Dintotdeauna oamenii au dansat pentru a sarbatori momentele cruciale ale vietii, iar corpurile noasre poarta memoria tuturor experientelor umane posibile. Putem dansa singuri si...

Mesaj de Ziua Internationala a Dansului – 29 aprilie –  Anne Teresa De Keersmaeker

Mesaj de Ziua Internationala a Dansului – 29 aprilie – Anne Teresa De Keersmaeker

Cred ca dansul este o sarbatoare a ceea ce ne face oameni.

Cand dansam ne folosim intr-un mod foarte natural de mecanismele corpului nostru si de simturi pentru a exprima bucurie, tristete, lucrurile de care ne pasa.

Dintotdeauna oamenii au dansat pentru a sarbatori momentele cruciale ale vietii, iar corpurile noasre poarta memoria tuturor experientelor umane posibile.

Putem dansa singuri si putem dansa impreuna. Putem impartasi ceea ce ne aseamana si ceea ce ne diferentiaza unul de altul.

Pentru mine dansul est un mod de a gandi. Prin dans putem intruchipa cele mai abstracte idei si putem scoate la iveala ceea ce nu putem vedea sau numi.

Dansul este o legatura intre oameni, cer si pamant.

Purtam intreaga lume in corpurile noastre.

Cred ca in cele din urma fiecare dans este parte dintr-un tot, un dans care nu are nici inceput si nici sfarsit.

 Autorul mesajului de Ziua Internationala a Dansului – 29 aprilie
Anne Teresa De Keersmaeker
 

 Biografie
Dupa studiile la scoala de dans MUDRA si scoala de arte Tisch School din New York,  Anne Teresa De Keersmaeker a creat in 1980 Asch, prima ei opera coregrafica. 1982 a marcat premiera la Fase, four movements to the music of Steve Reich, una dintre operele coregrafice de mare influenta la vremea respectiva. In 1983 De Keersmaeker si-a infiintat propria companie de dans, Rosas, si in acelasi timp a compus spectacolul Rosas danst Rosas. Munca ei se axeaza pe relatia dintre dans si muzica, folosindu-se de muzica compusa in diferite perioade. In timp ce Rosas a fost stabilit in La Monnaie (1992-2007), De Keersmaeker a regizat o serie de opere. Relatia dintre dans si cuvinte este un alt element comun intalnit in spectacolele sale. Productiile sale recente au fost marcate de colaborare cu diferiti artisti. In 1995 a pus bazele scolii de dans P.A.R.T.S. in colaborare cu La Monnaie.