Mesaj din partea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași

Cristian Hadji-Culea, Director al Teatrului Național din Iași, a transmis un mesaj pentru echipa spectacolului „Antonin Artaud. Familia Cenci”.

Mesaj din partea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași

Am citit cu tristețe scrisoarea plină de haz-amar prin care domnul Silviu Purcărete și-a înaintat retragerea de la premiile UNITER. Pentru echipa Naționalului ieșean prezența sa creatoare printre noi este de fiecare dată un motiv de bucurie, șansa și prilejul îmbogățirii profesionale, potențialitatea unor performanțe. Retragerea sa este o pierdere pentru teatrul nostru și pentru palmaresul UNITER.

Considerăm că orice dezbatere care privește desfășurarea de concursuri ar trebui să aibă loc înainte, nu după anunțarea palmaresului de propuneri. Ar fi fost o dovadă de considerație, măcar pentru toți cei implicați anul acesta în crearea unor spectacole importante; cei nemulțumiți de nominalizări ar trebui să formuleze principii, să deschidă o posibilitate de dialog, nu să atace oameni. Este dreptul lor, în cazul în care sunt membri UNITER, să se adreseze organizației cu soluțiile lor și să-și facă auzită vocea înainte de a începe orice activitate a juriilor.

Din punctul nostru de vedere, orice discuție care are loc în acest moment îi marginalizează doar pe cei care o provoacă. Din respect pentru UNITER, pentru Ada Lupu – nominalizată la categoria cel mai bun rol principal feminin – și pentru întregul colectiv de la spectacolul „Antonin Artaud. Familia Cenci” am hotărât să păstrăm nominalizarile Teatrului Național din Iași în continuare, în concurs.

Cristian Hadji-Culea
Director al Teatrului Național din Iași