Mirela Pană, actriță: „Cel mai bun sfat l-am primit de la Olga Tudorache: să fii mai bună decât tine ieri”

HAI LA TEATRU! UNITER a lansat o nouă campanie prin care artiștii vă invită să veniți la teatru, să vă convingeți că teatrul românesc are nu doar un mare trecut, ci și un mare prezent și, mai ales, un mare viitor.

Mirela Pană, actriță: „Cel mai bun sfat l-am primit de la Olga Tudorache: să fii mai bună decât tine ieri”

Mirela Pană joacă la Teatrul de Stat din Constanța, unde o vedem în spectacole regizate de Yannis Margaritis, Dominic Dembinski, Carmen Lidia Vidu și mulți alții. Invitația „Hai la teatru!” de astăzi vine, iată, de la malul mării și îi aparține unei actrițe de-o forță remarcabilă.

ACTRIȚA RECOMANDĂ

Spectacolele de acum

La Teatrul de Stat din Constanța joc în mai multe spectacole:

„Jurnal de România. Constanța”, regia Carmen Lidia Vidu, un spectacol documentar, un spectacol-emoție! Aprinde și stinge în spectator luminile și umbrele sufletului.

„Eutopia”, regia Yannis Margaritis, un spectacol ludic, puternic, rezonant.

„Trei surori”, regia Dominic Dembinski: ne învârtim cu toții în jurul lui Cehov fără a ajunge pe drumul drept. Spectacolul este o metaforă cu trimiteri în actualitate.

„Niște naroji”, regia Iulian Enache, o adaptare după Marin Sorescu.

„Bolnavul închipuit”, regia Cristi Gheorghe, un spectacol cu efect curativ; o terapie simplă prin râs.

„Gaițele”, regia Lucian Iancu: nimic mai mult sau mai puțin decât societatea românească. Mitocani, parveniți, grohăitori.

Un spectacol pe care îl recomanzi, dar în care nu joci

Recomand spectacolul „Pescărușul” de la Teatrul Odeon, în regia lui Andrei și Andreei Grosu, pentru că îl recunosc pe Cehov, însă mă bucur și de hazardul creației regizorale de culoare și umor, dar și de o distribuție bună.

Un actor care îți place

Florin Piersic Junior, pentru tot farmecul lui fantastic și pentru rolul din „Călătoria lui Gruber”.

O actriță care îți place

Actrița favorită este Nicoleta Lefter, pentru că este un real talent și un om extrem de dăruit profesional.

Un regizor de urmărit. De ce?

Regizori pe care îi apreciez și în care cred sunt Horia Suru, fiindcă îmi povestește, și Carmen Lidia Vidu, pentru că îmi spune adevărul.

Un motiv pentru care să mergem la teatru

La teatru trebuie să mergem pentru emoție. Pentru lumină și reflexie. Pentru curaj și putere. Pentru iubire și sens și pentru actorii care întotdeauna așteaptă…

CELE MAI…

Cel mai bun sfat primit în cariera ta

Cel mai bun sfat l-am primit de la Olga Tudorache: Să fii mai bună decât tine ieri.

Cea mai neobișnuită întâmplare trăită pe scenă sau în culise

Pregăteam unul din nenumăratele concursuri pe care le-am susținut la nenumăratele teatre înființate și desființate la Constanța. M-am trezit repetând în întunericul scenei fără să realizez că nu văd absolut nimic. Aveam impresia că am sute de reflectoare aprinse, că văd perfect. Am crezut că levitez. Speram să-mi crească plete și barbă ca lui Iisus. Speram, credeam… Din culise, cineva striga: „Aprindeți lumina de serviciu, orbeților. Teatru se face cu lumină”. M-am întristat, dar am înțeles ce era de înțeles!

Mirela Pană, în „Jurnal de România. Constanța” (regia: Carmen Vidu)

Cel mai provocator spectacol de până acum, pentru tine

Cel mai provocator spectacol este „Jurnal de România. Constanța”. Sunt o actriță care se simte foarte bine când e acoperită de personaj. În acest spectacol sunt eu, Mirela Pană, cu viața mea, cu lumea mea, cu povestea mea. Am fost provocată de Carmen Lidia Vidu la un dialog simplu și sincer. Mi-a plăcut. Am vrut și de atunci mai vreau să recunosc, să vorbesc, să articulez.

Cel mai dificil moment din experiența ta în teatru

Cea mai dificilă perioadă din viața de actriță au fost cei 4 ani în care nu am jucat nimic. A fost ca o pedeapsă pentru revoltele mele.

Cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat de când ești actriță

Cel mai bun lucru care s-a întâmplat în viața mea de actriță: spectacolul „Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase”, regia Carmen Lidia Vidu. Cu acest spectacol am avut bucuria să fiu invitată în S.U.A. de Institutul Cultural Român de la New York și de ARCS Seattle.

Cea mai interesantă întâlnire pe care ai avut-o în teatru. De ce aceea?

Cea mai interesantă întâlnire în teatru a fost cu Alexander Hausvater. A fost interesant, dar nu i-am putut face față. Recunosc și nu mi-e rușine.

„Cea mai dificilă perioadă din viața de actriță au fost cei 4 ani în care nu am jucat nimic. A fost ca o pedeapsă pentru revoltele mele.”

Mirela Pană, actriță