„Noaptea lui Helver“, din Rusia, la Festivalul NETA 2015

Un spectacol ce promite să ne zguduie sufleteşte, „Noaptea lui Helver“ de Ingmar Vilkvist, autor polonez jucat în toată Europa, montat şi la Sankt Petersburg, la Teatrul academic de dramă "V.F.Komissarjevskaia", sub semnătura unui regizor renumit, Aleksandr Bargman, va reprezenta Rusia la Festivalul Internaţional de Teatru NETA 2015, organizat la Teatrul Naţional din Bucureşti (28 august-4 septembrie).

„Noaptea lui Helver“, din Rusia, la Festivalul NETA 2015

Spectacolul a fost distins în numeroase rânduri cu cel mai important premiu teatral de la Sankt Petersburg, „Sofita de Aur”, cu premiul național „Masca de aur”, precum și cu alte premii prestigioase.

Deşi piesa are o structură de manifest și există tentația de a o transforma într-un spectacol politic, viziunea regizorului s-a concentrat pe latura umană, pe iubirea pentru aproapele aflat în primejdie.

O poveste “în doi”. Nu doar o noapte, ci viaţa – într-o singură cameră, asaltată cu sălbăticie de violenţa de afară, într-un spectacol greu, incomod. Cum este adevărul. “Iar acest adevăr, cred, va lovi în spectator – declară Aleksandr Bargman. Și totuși sunt convins că piesa este despre „lumină”: ar trebui să ți se facă dor de ochii iubiți, de mâinile iubite, de căldură, de tăcere, de lipsa luminii prea puternice, de muzica preferată, de tăcere…”.

Construit în maniera teatru-dans, amintind de anii ‘30, prin revigorarea unor sentimente întunecate, în care omul firav, neînregimentat nicicum, este descoperit în faţa vitregiilor timpului, Noaptea lui Helver este un spectacol actual. Mitocănia şi lăcomia sunt la putere! Manipularea, minciuna şi ipocrizia, ura şi agresivitatea, mergând până la exterminare, se menţin, cu încrâncenare, pe primele locuri într-o societate cu valori răsturnate.

13-13Noaptea lui Helver

„Publicul elegant, leneș și relaxat de aici pare să fie scuturat de Bargman printr-un șoc dureros, care-i trezește interesul pentru cele mai acute probleme ale realității noastre” – scrie Peterburgskii teatralinii jurnal.

De la prestigiosul premiu „Sofita de aur”, în 2013, până la valul general de aprecieri, atestat şi de Premiul de simpatie a publicului acordat, în acelaşi an, de către societatea „Teatral”, regizorului şi celor doi interpreţi – Denis Pianîi și Oksana Bazilevici, Noaptea lui Helver s-a impus ca o realizare artistică deosebită, confirmată şi de consideraţiile criticilor, şi de succesul repurtat oriunde spectacolul s-a prezentat.

La Festivalul Internaţional de Teatru NETA 2015 de la Bucureşti se va juca la Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti, joi 3 septembrie, de la ora 18.00, într-o unică reprezentaţie. Atenţie deci, număr limitat de locuri!