Tragedia lui Carmen

Proiect înscris în programul « Sibiu – Capitală Culturală Europeană » ce s-a concretizat în producţia spectacolului de operă „Tragedia lui Carmen” ce pastreaza ariile originale, cu insertii de proza. Spectacolul a avut putine reprezentatii pe scenele lirice europene. „Tragedia lui Carmen” a avut premiera in anul 1981 la teatrul parizian Les Bouffes du Nord, in regia lui Peter Brook si a fost produsa de Opera din Belfast in anul 1993.

Au avut loc sase reprezentatii la Sibiu, in curtea interioara a Muzeului de Istorie, cu peste 350 de spectatori la fiecare reprezentatie.
Spectacolul este o varianta ce a pastrat ariile originale, cu insertii de proza. Spectacolele s-au jucat in limba franceza, dar momentele de proza au fost in limba romana.
Spectatorii care nu au mai avut loc in spatiul curtii Muzeului au putut urmari o proiectie a spectacolului de opera pe peretele cladirii.
Noutatea proiectului a constat in viziunea moderna asupra unei opere clasice, un spectacol flexibil organizat in spatii neconventionale, beneficiind de trei variante de distributie. Un proiect dedicat tinerilor, un proiect care promoveaza si sustine creativitatea noii generatii de artisti.

Marius Constant • Jean-Claude Carriere • Peter Brook
Dupa Georges Bizet • Meilhac et Halévy • Prosper Mérimée

Regie: Ion Caramitru
Scenografie: Maria Miu
Lumini: Chris Jaeger

Distributia :
Carmen: Oana ANDRA, Florentina-Irina ONICA, Claudia-Andreia DELEANU
Don José: Vlad MIRITA, Razvan SARARU
Escamillo: Iordache BASALIC, Ionut PASCU, Stefan POPOV
Micaela: Mihaela STANCIU, Marta SANDU, Antonia IONITA-RUSENESCU
Zuniga: Silviu BIRIS
Lillas Pastia: Eugen CRISTEA
Garcia: Vasile CALOFIR

Copiii: Cristian Ispida, Robert Oprea, Alexandru Popa, Liviu Grozav, Sergiu Filip, Costel Florin Busuioc, Robert Gontineac, Ilie Bunescu de la Centrul de Plasament Agarbiciu, comuna Axente-Sever din judetul Sibiu, indrumator: asist. med. Dorina Gosa

Soldatii: Eugen Mares, Marian Mares, Silviu Malutan, Marian Neacsu, Alexandru Enea, Viorel Florea

Orchestra Metropolitana de Camera Bucuresti
Dirijor: Tiberiu Soare
Membrii Orchestrei: Vioara I: (concertmaestru) Diana Mos, Vioara a II-a: Francesca Alexandrescu, Viola: Florin Matei, Violoncel: Bogdan Popa, Contrabas: Dinu Petrache,
Flaut: Gabriela Petecila, Oboi: Cosmin Sperneac, Clarinet: Constantin Urziceanu, Fagot: Florin Stoica, Corn: Sorin Lupascu, Trompeta: Cristian Nicolae, Trombon: Radu Clipa, Percutie I: Alexandru Sturzu, Harpa: Roxana Moisanu, Pian: Gönül Abdula (corepetitor)

Asistent regie: Ionut Corpaci-Teodorescu
Asistent scenografie: Veronica Nicolae
Coordonare lingvistica, rostire scenica, dictiune: Michaela Caracas