Radu Afrim, câştigător la Gala Premiilor Radio România Cultural, pentru conducerea Galei HOP

Mircea Cărtărescu, Radu Jude şi Radu Afrim s-au numărat printre laureaţii Galei Premiilor Radio România Cultural. Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XVI-a, şi-a desemnat câştigătorii‚ luni, 21 martie 2016, la Teatrul Odeon.

Radu Afrim, câştigător la Gala Premiilor Radio România Cultural, pentru conducerea Galei HOP

A fost un spectacol în care lumea culturală a strălucit şi care s-a bucurat de prezenţa unor importante personalităţi ale lumii culturale şi artistice, jurnalişti, dar şi a unui public care a umplut până la refuz sala Teatrului Odeon.

Evenimentul a fost urmărit în direct de ascultătorii Radio România Cultural şi pe internet la www.radioromaniacultural.ro. TVR 2 şi TVR HD vor difuza înregistrarea pe data de 3 aprilie, ora 22.00.

Momentele muzicale au fost asigurate de Luiza Zan şi Big Band-ul Radio, condus de Ionel Tudor. Gala a fost prezentată de Maria Balabaş şi Radu Croitoru.

Au fost acordate trei premii speciale:

Premiul de Excelenţă i-a fost decernat istoricului Neagu Djuvara.

Premiul Lux Mundi i-a revenit artistului vizual Dan Perjovschi.

Premiul ”In memoriam Iosif Sava” i-a fost acordat acordat pianistei Raluca Ştirbăţ.

Premiile pe secţiuni au fost următoarele:

Premiul pentru Proză i-a revenit lui Mircea Cărtărescu, pentru Solenoid, Editura Humanitas

Premiul pentru Film a revenit regizorului Radu Jude, pentru filmul Aferim!

Premiul pentru Poezie i-a fost înmânat lui Robert Şerban, pentru volumul Puţin sub linie, Editura Cartea Românească.

Premiul pentru Teatru a fost decernat Echipei proiectului Antisocial – o coproducţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” şi a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, semnată de Bogdan Georgescu.

Premiul la categoria Arte plastice a fost obţinut de artistul plastic Liviu Stoicoviciu pentru expoziţia Oraşe imaginate (curator: Călin Dan) de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană

Premiul pentru Muzică i-a revenit compozitorului Adrian Enescu, pentru complexitatea artistică a Proiectului BachFiles.

Premiul pentru Educaţie a fost obţinut de Asociaţia MetruCub, pentru coordonarea proiectului Susţine cultura în educaţie.

Premiul pentru Ştiinţă – Roxana Rădvan, coordonatoarea Centrului de Excelenţă pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice CERTO.

La secţiunea Proiecte culturale şi festivaluri a fost laureat Radu Afrim pentru conducerea artistică a Galei Tânărului Actor HOP.

„Aseară am fost premiat de Radio România Cultural pe scena de la Odeon. Ne-a cântat Luiza Zan. Am împărţit scena cu Mircea Cărtărescu, Dan Perjovski, Radu Jude / Ada Solomon, Adrian Enescu, Robert Şerban, actorii din Antisocial, Maria Balabaş şi alţi oameni faini. Mulţumesc Radio Romania Cultural.
Împart premiul acesta cu fetele de la UNITER“, a scris Radu Afrim pe contul său de Facebook.

Eveniment co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.)

Foto: Mihai Barbu