Remember Ion Caramitru. Actorul în dialog cu Eugenia Vodă, la „Profesioniştii”, pe TVR 1

Sâmbătă, 23 septembrie, după miezul nopţii, la TVR 1 ne amintim de Ion Caramitru şi revedem dialogul Eugeniei Vodă cu actorul şi directorul Teatrului Naţional din Bucureşti şi al UNITER. Ediţia „Profesioniştii” a fost înregistrată şi difuzată în premieră de TVR 1 în anul 2010.

Remember Ion Caramitru. Actorul în dialog cu Eugenia Vodă, la „Profesioniştii”, pe TVR 1

„Bine v-am găsit!” ar suna, în aromână, „Ghini vă aflai!”. Ne învaţă actorul Ion Caramitru, invitatul Eugeniei Vodă pentru a doua oară la TVR 1. În ediţia „Profesioniştii” din 2010, pe care telespectatorii o vor putea revedea la TVR 1 sâmbătă noapte, de la 00.25, invitatul Eugeniei Vodă e provocat să vorbescă în aromână, actorul având această origine. Ne vorbeşte despre rădăcinile sale şi încântă cu graiul aromân, pe care nu l-a uitat şi recită un fragment din „Mioriţa”, culeasă de Vasile Alecsandri, în limba aromână, în care se simt şi regăsesc influenţe italiene, greceşti şi turceşti. „Dar limba de bază e limba latină, limba română de cealaltă parte a Dunării”, explică actorul.
Familia lui Ion Caramitru a venit din Grecia şi Albani, actorul fiind aromân get-beget, căsătorit cu o aromâncă get-beget. Cei doi au trei băieţi, despre care actorul povesteşte cu mândrie şi mult drag. Crede că „nu au avut chemare” şi de aceea nu au ales domeiul artistic al părinţilor şi s-au orientat către domeniul economic sau ingineria de sunet.

Invitat de Eugenia Vodă să exprime o sumă de schiţe cheie, cu cuvinte şi cu amintiri, portrete şi scene care i-au marcat viaţa, Ion Caramitru începe cu „scena în care, la miezul nopţii, Securitatea intra la noi în casă, i-a arestat pe tata şi pe mama, şi pe sora mea. Au vrut să ma ia şi pe mine. M-au întrebat câţi ani am, aveam 7. Şi atunci a spus unul: Lasă-l, că are 7 ani… M-au lăsat. După ce ore în şir au căutat în casă ceva, n-au găsit… Au făcut o percheziţie la sânge, erau vreo 15-20 de oameni. N-am să uit toată viaţa, erau cu dinţi de aur…” şi traumatizanta poveste continuă… O vom asculta la „Profesioniştii”, sâmbătă, la TVR 1. Vom afla cum a crescut ura actorului faţă de monstruozitatea comunismului, cum l-a marcat episodul de la 7 ani, în care părinţii săi au fost umiliţi, despre tipurile de întâlniri cu puterea pe care le-a avut înainte şi după 1989.

„Am refuzat să spun poezii patriotice, am refuzat să intru în partidul comunist, am refuzat să fiu informator!”, mărturisea pe un ton ferm actorul, care mai subliniază în interviul realizat de Eugenia Vodă că, în acea perioadă, „profesiunea asta a mea, pentru mine, pentru mulţi ca mine, a reprezentat atunci o şansă de a supravieţui! Pentru că în interiorul unui sitem terorist, care de dimineaţa până seara te înregimenta, faptul că puteai să visezi pe scenă sau să spui poezii, să faci din asta o profesiune serioasă, autentică, te scăpa”. (Ion Caramitru)

Despre portretul mamei sale şi cum o păstra în memorie, despre sora sa mai mare, Lili, „care a fost o a doua mamă pentru familie”, despre tatăl întors din închisoare „cu mintea clătinată”, din cauza bătăilor şi traumelor trăite acolo, despre singurul său prieten din teatru – actorul Toma Caragiu, … dar mai ales despre rolurile vieţii sale, cu care Ion Caramitru a bucurat publicul în sălile de teatru sau la cinema, vom descoperi mai multe sâmbătă noapte, la „Profesioniştii”, cu Eugenia Vodă.

În septembrie 2023 s-au împlinit doi ani de la plecarea dintre noi a actorului Ion Caramitru.