In memoriam Ioana Prodan

S-a stins din viaţă Ioana Prodan

In memoriam Ioana Prodan

Un profesionist desăvârşit al Televiziunii Române, care şi-a pus amprenta pe nenumărate producţii ce îmbogăţesc Arhiva de Aur a TVR, Ioana Prodan s-a stins din viaţă la vârsta de 77 de ani.

S-a alăturat echipei TVR în anul 1969 ca redactor în cadrul Secţiei Teatru, pentru ca apoi, de-a lungul timpului, să ocupe funcţiile de realizator de emisiuni şi pe cea de redactor şef al acestei structuri.

Teatrul şi filmul TV au fost piloni importanţi pentru TVR în perioadele dificile, când se difuzau doar două ore de program pe zi. Atunci, teatrul avea alocate 80 de minute pe săptămână, iar numele Ioanei Prodan s-a regăsit frecvent pe genericele multor producţii de teatru şi film TV.

„Visul unei nopţi de iarnă”, după piesa lui Tudor Muşatescu, „Muşatinii”, după Barbu Ştefănescu Delavrancea, „Vassa Jeleznova”, de Maxim Gorki, „Capul de Răţoi”, de Gheorghe Ciprian, „Femeia mării”, de Henrik Ibsen, „Hagi Tudose”, de Barbu Ştefănescu Delavrancea sunt doar câteva dintre titlurile care dau „măsura timpului”, aşa cum îi plăcea să spună, pentru cei peste 30 de ani dedicaţi TVR. „Măsura timpului o dau, pentru mulţi dintre noi, primăverile cu pomii roşii din curtea telecentrului, copiii pe care îi vedeam deodată tot mai mari, o piesă pe care am visat să o aducem pe micul ecran, Visul unei nopţi de iarnă, Jocul Ielelor, Don Carlos (…)”.

Activitatea sa a fost răsplătită cu o serie de distincţii, printre care: Premiul APTR pentru Teatru TV acordat, în 1998, echipei, pentru producţia „Don Juan sau dragostea pentru geometrie”, producător Ioana Prodan; Premiul Senatului APTR 2000, pentru reactivarea spectacolului teatral de televiziune la TVR.

Colegii din TVR care doresc să-i aducă un ultim omagiu o pot face joi, 12 ianuarie, ora 13.00, la slujba care va fi ţinută la Biserica Maica Domnului – Flămânda (Str. Olimpului nr.17). Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Bellu Ortodox.

Sincere condoleanţe familiei îndurerate!

Dumnezeu să o odihnească în pace!

UNITER