Spectacolul „Un mort se întoarce la iubita sa“, pe 30 august, la TNB

În cadrul Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015, duminică 30 august, de la ora 20.00, pe scena Sălii Mici a Teatrului Naţional din Bucureşti, se va prezenta spectacolul Un mort se întoarce la iubita sa de Svetlana Makararovič, declarat cel mai bun spectacol al stagiunii 2013/2014 la Gala Premiilor Asociației Criticilor de Teatru din Slovenia.

Spectacolul „Un mort se întoarce la iubita sa“, pe 30 august, la TNB

Coproducţie a două teatre cu profil distinct,TEATRUL PREŠEREN KRANJ şi TEATRUL MUNICIPAL PTUJ, a căror misiune se conjugă atât cu modernitatea, cât şi cu păstrarea tradiţiilor, remarcabila realizare artistică poartă semnătura unui regizor consacrat, Jernej Lorenci.

Născut în 1973, artistul este recunoscut în teatrul sloven ca un regizor unic, cu o profundă percepție artistică și o privire scrutătoare, reprezentativ nu numai pentru generația sa, ci și pentru mai multe generații.

În viziunea lui Lorenci, drama Svetlanei Makararovič îşi păstrează aura de legendă, bazată atât pecântecul popular eponim, cât și pe balada „Lenore” de Bürger – adaptată de celebrul poet romantic sloven Prešeren.

Un mort se intoarce...7

Într-o oră şi 50 de minute de spectacol, fără pauză, vom avea ocazia să pătrundem în lumea situațiilor limită și a dragostei fatale. Acolo unde se întrepătrund lumea celor vii şi a celor dispăruţi, lumea în care „cei vii nu trăiesc cu adevărat”, iar „morții nu sunt cu adevărat morți”. Svetlana Makarovič face apologia iubirii romantice, care, în opoziție cu tendințele sociale și economice, mizează pe totul sau nimic.

“Spectacolul Un mort se întoarce la iubita sa poate fi descris ca o armonie triumfală între toate elementele artelor scenice. Laitmotivul poveștii este abordat metodic, de la nevoia omului de dragoste și adevăr până la realitatea socială a relațiilor pervertite, istorii dureroase de familie și femei al căror loc în societate este stigmatizat, într-o piesă caracterizată de un limbaj complex și poetic. Cu personaje puternic reliefate, montarea seamănă cu un concert drama”, este de părere jurnalista Petra Tanko, de la Radio Slovenia 1.

La finalul spectacolului de la Bucureşti va avea loc o întâlnire a realizatorilor cu publicul, în foaier. Toate spectactacolele Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015 vor fi urmate de o jumătate de oră de discuţii cu publicul şi cu mass-media. Biletele au fost puse în vânzare la Agenţia de bilete a teatrului, precum şi online – pe site-ul Bilet.ro.