UNITER se alătură Uniunii Artiștilor Plastici din România (Filiala Grafică), inițiatorul proiectului 1178? – GEST PENTRU EROI

Oficial, la Revoluție au murit 1178 de oameni, dar numărul nu este încă definitiv, multe dosare așteaptă și acum un verdict. Proiectul 1178? – GEST PENTRU EROI vrea să reunească artiști din toate domeniile într-un demers simbolic de rememorare, documentare și recunoștință. În 1989 artiștii de teatru au participat cu asupra de măsură!

UNITER se alătură Uniunii Artiștilor Plastici din România (Filiala Grafică), inițiatorul proiectului 1178? – GEST PENTRU EROI

Facem apel și invităm artiștii care doresc să participe la această inițiativă culturală și civică să trimită GESTUL lor, care reflectă atitudinea, poziționarea lor față de cei 1178 de morți declarați oficial. Gestul se poate concretiza într-un scurt video, de tip selfie (până într-un  minut), într-o secvență filmată dintr-un spectacol pe care artistul îl consideră relevant sau într-un scurt text scris.

Fiecare artist va face astfel un gest pentru o persoană dispărută. O lucrare plastică, un fragment de text, o secvență cinematografică, o bucată muzicală sau orice contribuție personală împotriva uitării.

Un gest artistic simplu și discret care să ne aducă aminte de cei dispăruți în decembrie 1989 și, poate, din memoria colectivă.

Gesturile artistice vor fi reunite în format electronic și prezentate sub formă de proiecții (plasme, tablete, proiecții video) desfășurate simultan în perioada 17-22 decembrie 2019 la sediile partenerilor-gazdă: Galateca, TNB, ArCuB, MNLR Crețulescu, CNDB, Muzeul Național Cotroceni (TBC).

Pagina web a proiectului (work in progress) va funcționa ca o arhivă-document a gesturilor și a eroilor cărora le sunt dedicate.

Proiectul este unul de tipul open call, iar organizatorii vor lansa şi o listă de invitaţi, personalităţi ale culturii autohtone, din ţară şi din diaspora.

Proiectul este unul cultural şi de atitudine civică, fără implicare politică.

Organizatorii îşi rezervă dreptul de a respinge aplicaţiile care aduc prejudicii de imagine evenimentului, organizatorului şi partenerilor.

Parteneri: Asociația 21 Decembrie, UNARTE, UNITER, TNB, Muzeul Literaturii Române, Galeria Galateca, ArCuB, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, Centrul Național al Dansului București, Muzeul Național Cotroceni (TBC).

Proiect inițiat de Uniunea Artiştilor Plastici-Filiala Grafică și realizat cu sprijinul tuturor instituțiilor partenere, cu implicarea pro bono a artiștilor și a echipei de proiect.

Formularul pentru participarea la proiect poate fi descărcat de aici.

Acesta, împreună cu lucrarea-gestul artistic, se trimite către:

Anca Boeriu – anca.1178@gmail.com // 0722 357 212

Ștefana Mărmureanu – stefana.1178@gmail.com // 0724 245 565

Termen limită pentru trimiterea aplicaţiei: 20 noiembrie 2019.

Echipa de proiect este compusă din: Anca Boeriu, Ştefana Mărmureanu, Ariadna Ponta, Maxim Trikhanov, Alexandru Simion-Boeriu şi Dragos Tudor.