FNT 2008 va produce o explozie teatrală în Bucureşti!

FNT 2008 va produce o explozie teatrală în Bucureşti!

FNT 2008 va produce o explozie teatrală în Bucureşti!

Cea de a 18-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru aduce pe scenele bucureştene spectacole de excepţie. În perioada 1-10 noiembrie, FNT îşi va bucura publicul printr-o „explozie” de spectacole valoroase din ţară şi din străinătate, oferind o imagine complexă a pieţei de teatru contemporan. În afară de a sublinia noutăţile teatrale, FNT începe din 2008 să prezinte tinerii regizori care au debutat în ultimul an şi să aducă spectatorul mai aproape de spectacol organizând o serie de evenimente speciale.

Ediţia din 2008 a FNT este structurată pe trei categorii: Spectacole româneşti de top (Romanian Showcase), Spectacole invitate din străinătate (International Voices) şi Debut (New Entry). În Spectacole româneşti de top/Romanian Showcase au fost incluse spectacole care pot reprezenta cu succes teatrul românesc în afara ţării. Au fost invitaţi să le vadă, pe lângă publicul românesc, promoteri internaţionali, directori de festivaluri şi de teatre din lume, în scopul de a le include în programul evenimentelor girate de ei.

Categoria Debut/New Entry este menită să prezinte spectacolele unor regizori tineri şi foarte tineri care sunt la prima lor producţie teatrală. Această categorie conţine anul acesta 7 debuturi care au puterea sa menţină ridicat tonusul mişcării teatrale din România.

Spectacolele invitate din străinătate/ International Voices aduc în cadrul aceluiaşi eveniment realităţi teatrale diferite din Franţa, Rusia, Marea Britanie, Germania şi Letonia. “Vor fi prezenţi la FNT 2008 regizori şi companii teatrale internaţionale care trasează noile tendinţe în teatrul lumii, cu spectacole nominalizate sau distinse cu premii europene, prezentate anul acesta în multe alte festivaluri prestigioase. Invitând nume precum Richard Foreman, Kama Ginkas, Alvis Hermanis, Rimini Protokoll, Joel Pommerat, Lev Erenburg, teatrul românesc intră în circuitul teatral al momentului. Sperăm că aşteptările publicului care va vedea spectacolele acestor creatori vor creşte, iar artiştii români se vor putea conecta la teatrul lumii şi îşi vor putea fixa noi repere.” subliniază directorul artistic al evenimentului, criticul de teatru Cristina Modreanu.

Oferta FNT 2008 este completată cu secţiuni speciale – Spectacole de dans/ Dance Showcase (în colaborare cu Centrul Naţional al Dansului), Debut/ New Entry (în colaborare cu Teatrul de Comedie) şi Nopţile Teatrului Independent /Indie Nights (în colaborare cu Teatrul „Luni” de la Green Hours).

Noutăţile ediţiei 2008 sunt, pe lângă secţiunea Debut, editarea unei reviste a Festivalului Naţional de Teatru, Scena.ro, organizarea de workshop-uri pentru profesioniştii artei spectacolului, lansarea proiectului Piaţa de teatru şi relansarea site-ului FNT (www.fnt.ro).

Spectacolele vor avea loc pe scenele mai multor teatre bucureştene (Teatrul Naţional “I.L. Caragiale”, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul ”Nottara”, Teatrul “Ion Creangă” şi Teatrul de Operetă “Ion Dacian”).

Un rol important şi de tradiţie îl are Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” care a avut amabilitatea să găzduiască spectacolele Festivalului Naţional de Teatru în toate sălile sale.

Workshop-urile, conferinţele şi întâlnirile FNT se vor desfăşura la UNATC, lansările de carte la Librăria Cărtureşti, spectacolele de dans la Centrul Naţional al Dansului, iar majoritatea spectacolelor din cadrul Nopţile Teatrului Independent vor avea loc la Teatrul LUNI de la Green Hours.

Festivalul Naţional de Teatru este un eveniment finanţat de Ministerul Culturii şi Cultelor, împreună cu Primăria Capitalei şi produs de către Uniunea teatrală din România (UNITER).

Pentru mai multe detalii despre spectacolele invitate la FNT 2008, programul acestora şi modalitatea de cumpărare a biletelor, vă rugăm să accesaţi www.fnt.ro.